tisdag 22 november 2011

Fortsätter leka marknad

Socialdemokraterna i Region Skåne föreslår i sin skuggbudget att landstingsskatten skall höjas för att avhjälpa stora problem i sjukvården. Den styrande så kallade femklövern, de borgerliga partierna och miljöpartiet, bemöter detta med två argument i ett debattinlägg i Sydsvenskan. För det första att en skattehöjning skulle drabba låginkomsttagare hårt. För det andra att det är "vanskligt" att höja skatten "i ett kärvt ekonomiskt läge".


Det första argumentet framstår förstås som hyckleri. När hörde vi nämnda partier argumentera för en kraftfull och rättvis fördelningspolitik och progressiv skatt?
Det andra argumentet är alltså att det nu är konjunkturpolitiskt olämpligt med höjd skatt.

Men snälla ni, sköt det ni ska, det vill säga att leverera en bra sjukvård, och låta andra sköta finanspolitik och stabiliseringspolitik. Det ska Region Skåne inte syssla med. En annan sak är att inte heller Anders Borg, som borde göra det, gör det. Och att han och alliansen bedriver en usel fördelningspolitik.

Men istället för att ta itu med bristerna i sjukvården, fortsätter de borgerliga och Miljöpartiet att leka marknad på ett område där det inte passar sig och lovar att skåningarna ska kunna göra "smarta val" inom vården.
Fler Carema-skandaler lär vänta oss.

1 kommentar:

  1. Jag noterar att du någon gång läser SDS, och att du har en klar bild av borgarnas usla skattepolitik. Det känns bra. Sen det där med Carema. Räcker det inte med den plundring av våra skattemedel som nu pågår och de redovisade skandalerna? Jag tycker det, och som Gustav Möller sa: " Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". Ska vi ha den bästa skolan, den bästa vården och den bästa omsorgen ska den bedrivas inom den offentliga sektor och utan privata vinstintressen! Det tyckte också Gustav Möller när han sa : "endast det bästa ä'r gott nog åt folket". Hälsningar Lars-Göran Ahlström

    SvaraRadera