tisdag 5 mars 2013

Leve de oföretagsamma!

Jag vet få som lika subtilt som Svenskt Näringsliv kan ge uttryck för människoförakt.

I ett pressmeddelande med rubriken ”Färre företagsamma i 111 kommuner” berättar man alltså att ”för första gången på tio år ökar inte andelen företagsamma människor i Sverige”.
Man oroas alldeles särskilt över att ”de unga företagsamma blir färre i flertalet kommuner.”

- Att färre unga driver företag är en tydlig varningssignal, säger Carolina Brånby, ansvarig för ”företagsklimat”.
Skatterna betraktas förstås på Svenskt Näringsliv som ett huvudskäl till bakslagen.
Bortsett från den bedrövliga människosyn som tittar fram, borde kanske Brånby fråga sig om inte företagsklimatet kan ha något att göra med hur alla dessa oföretagsamma har det.

De som jobbar hårt i sjukvården, i byggsvängen eller i andra branscher - och som kanske inte orkar längre vid 58 års ålder eller så - har sett sina försäkringsvillkor kraftigt urholkas.
Detsamma gäller alla dem som utan förskyllan blivit arbetslösa i den globala strukturomvandlingens spår eller som en följd av den lekstuga på finansmarknaderna som ledde till finanskraschen och som många av de mest företagsamma medborgarna deltog i med liv och lust.

Alla som någon gång riskerar att bli sjuka eller arbetslösa, och det är alla, har tvingats se om sitt hus, kanske spara lite mer, för att förbereda sig för kommande olyckor.
Till det måste läggas att högerregeringens övergripande projekt är att trycka ner lönerna för de redan lägst betalda, att skapa en ny, stor låglönesektor.

Carolina Brånby och Svenskt Näringsliv borde kunna föreställa sig att den förlust av efterfrågan, som åtstramningspolitiken riktad mot de oföretagsamma har lett till, har gjort det svårare för de företagsamma att sälja sina varor eller tjänster. Allra helst som de som fick del av de stora skattesänkningarna kanske valde att spara pengarna eller betala av på sina skulder för att skaffa sig en privat buffert mot framtida prövningar.
Nåja, säkert valde några att göra en extra långresa, kanske till Thailand.

Och tänk om det är så att det också är på grund av den stora ungdomsarbetslösheten och att så många unga har så svårt att få fasta jobb som färre unga startar företag.
Svenskt näringsliv borde begripa att företag mår bra när de oföretagsamma handlar av dem, ja, de borde begripa att löner och skatter lite senare i förädlingskedjan blir företagens inkomster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar