Tillförlitlig och bra förmögenhetsstatistik är viktig för att vi ska kunna följa hur ojämlikhet eller
jämlikhet utvecklas, om klyftorna växer eller minskar.Vi har ju nåtts av den föga smickrande nyheten att klyftorna växer snabbare i Sverige än i något annat OECD-land och att vi har halkat ner från första till fjortonde plats på listan över mest jämlika länder. Finansministern torde ha gjort stora insatser på detta område.
Ett annat viktigt skäl för kravet på bättre förmögenhetstatistik är att vi ska kunna följa hur hushållens förmögenheter och skuldsättning utvecklas. Och det är därför Riksbanken och FI efterlyst bättre statistik.
Jag har sett fram emot att få diskutera det med honom.
Kammarkansliet i riksdagen meddelade mig emellertid häromdan att Anders Borg inte skulle hinna svara inom "tidsfristen", men att han skulle kunna ta debatten den 25 juni. Det är dock inte möjligt, eftersom jag då befinner mig på ett flygplan mellan Mexico City och Arlanda. vilket jag svarade samtidigt som jag erbjöd mig att ta emot svaret den 26 juni, då Anders Borg ändå skall (skulle) besvara fyra andra interpellationer.
Döm om min förvåning när jag då fick veta att detta inte är möjligt eftersom Anders Borg har knäsatt en egen princip, som innebär att han "inte vill ta fler än fyra debatter i taget". Kammarkansliet beklagade och berättade att man försökt övertala Borg, men att "han vill helt enkelt inte".
Jag härsknade till och svarade att jag i så fall tänkte anmäla mig till samtliga fyra debatter den 26 juni, för att så långt möjligt inom ramarna för dessa debatter föra fram mina synpunkter på det hårdnande klassamhället och behovet av statistik för att följa utvecklingen.
I morse kom så beskedet att Anders Borg och finansdepartementet låter meddela att man nu ställer in samtliga IP-debatter också den 26 juni. Detta med skälet att finansministern ska delta i riksdagsdebatten om riktlinjer för den ekonomiska politiken samma dag och "den debatten kommer att ta hela förmiddagen och lite till".
Men snälla nån, ibland blir det naturligtvis långa arbetsdagar för en finansminister. Inte kan man räkna med att sköta den sysslan på deltid.
Jag tolkar signalerna från finansdepartementet så, att Anders Borg redan har kastat in handduken. Han har tappat lusten, tänker i alla fall inte fortsätta efter valet, så varför ödsla tid och kraft på interpellanter som bekymras över massarbetslöshet och växande klyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar