söndag 19 maj 2013

Vad är det som händer i Sverige?

Här är ett axplock av nyheter från förra veckan.  

”Skola diskriminerade pojke med Aspergers”. En friskola i Göteborg har vägrat ta emot en pojke med Aspergers syndrom och tvingas nu betala 80 000 i skadestånd.

”Krav på utbildningsgaranti för skolor”. Nyheten handlar om att alltfler friskolor går i konkurs. Friskolekoncernen Praktiska Sverige stänger alltså åtta skolor i höst. John Bauer-koncernen stänger fem. Och Sveriges Elevkårer reser nu krav på ”utbildningsgaranti”, så att eleverna kan fullfölja påbörjad utbildning. Kommentarer är helt överflödiga.

”Allt fler barn saknar skolgård”. De hänvisas istället ”till trottoaren.” Att många friskolor saknar bibliotek visste vi sedan tidigare.

Det var inte bara friskolorna som var på tapeten.

”Regeringen ser över sjukregler”, var en annan rubrik. Detta med anledning av en kraftigt ökande psykisk ohälsa. Och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson sa i ett sällsynt märkligt uttalande att ”vi tittar på om det finns något i våra regelverk som skulle göra det bättre för människor att vara på jobbet eller vara borta en kortare tid från jobbet”.
Jo, det är ingen dålig gissning att massarbetslösheten driver fram psykisk ohälsa. Kanske skulle man helt enkelt vidta åtgärder som gör att det finns jobb att gå till. Och se till att de ungdomar som trots den höga ungdomsarbetslösheten får jobb, erbjuds fasta jobb istället för timanställningar och korta påhugg.
Ytterligare en nyhet handlade om att psykisk ohälsa och själmord, enligt Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF), har ökat dramatisk bland unga med aktivitetsersättning.  

Europaportalen drabbas jag av rubriken ”Svensk ekonomi näst svartast i Västeuropa”. Med en svart ekonomi på 13,9 procent av bruttonationalprodukten är det bara värre i Belgien av 13 jämförbara västeuropeiska länder.
En, låt oss kalla den övergripande, nyhet som också kom i förra veckan var den här.
”Klyftor växer snabbast i Sverige”. Inte i något annat OECD-land har inkomstklyftorna vuxit lika snabbt. Andelen fattiga är dubbelt så hög som 1995 och Sverige har halkat ner från första platsen till fjortonde platsen på listan över mest jämlika länder.

Vad är det som händer i Sverige? Allt kan väl inte skyllas på den nuvarande borgerliga regeringen?
Nejdå! Men väldigt mycket.
Det finns de som menar att ”det nya arbetarepartiet” inte alls är som den gamla högern, att de inte längre vill riva den svenska välfärdsmodellen.
Men det är precis det de gör. Med stor framgång.
Politiken fungerar.

 

 

1 kommentar:

  1. Bosse.
    "Alla system arbetar på sin egen undergång". Vid det senaste regeringsskiftet var det ett gammalt invant system som vägrade att se frågan om "utanförskap" utan valde att lappa och laga i systemet istället för att förnya.
    I veckan har vi sett två folkpartister i regeringen svara på skolkaoset respektive telefonförsäljning med lösningen: "Nu tar jag krafttag och tillsätter en utredning. Jag kommer att vara väldigt tydlig i det jag vill uppnå". Det är att lappa och laga i de man själv en gång så framgånsrikt genomfört, men det är ingen förnyelse.
    Varje gång regeringen försöker att förstärka det system man själv skapat så arbetar man på dess undergång, om jag ska tro systemteorin.
    Mats

    SvaraRadera