I sin senaste penningpolitiska rapport kalkylerar Riksbanken med att ”den långsiktigt hållbara arbetslösheten” nu ligger mellan 5 och 7,5 procent. I det intervallet finns den punkt, jämviktsarbetslösheten, under vilken Riksbanken kommer att höja räntan och kyla av ekonomin för att förhindra att inflationen drar iväg.
Vilka politiska åtgärder kan man då vidta för att få ner den långsiktigt uthålliga arbetslösheten?
Jag ställde frågan i en interpellation till finansminister Anders Borg för en tid sedan och fick svar häromdan.
Ett skäl för
min fråga var just Riksbankens rapport, som pekar på att ”en viktig faktor för
arbetsmarknadens utveckling är matchningseffektiviteten”. Riksbanken oroas nu för att "en dåligt
fungerande matchning innebär att det tar lång tid att para ihop vakanser och
arbetslösa”. Jämviktsarbetslösheten drivs uppåt.
Ett annat skäl för min fråga var det svar jag fick i en annan debatt med Anders Borg om restaurangmomsen i juni förra året.
Jag hävdade då att det vore bättre jobbpolitik att anställa fler i vården eller skolan än att skicka frikostiga bidrag till restaurangnäringen. Jag fann gott stöd i Finanspolitiska rådets rapport 2012, som kallar denna reform för ”branschstöd” och beräknar att varje eventuellt nytt jobb i restaurangnäringen kostar runt fem miljoner. För den summan skulle vi istället kunna få tio nya sjuksköterskor eller tio nya lärare i en skola som presterar allt sämre.
Anders Borg svarade i sin slutreplik med anledning av restaurangmomsinterpellationen, han får alltid sista ordet, att nya lärare och sköterskor skulle ge en ”obefintlig” sysselsättningseffekt, hur han nu kom fram till det. Och han ansåg att ”eftersom det inte hänt något på utbudssidan” måste ”justeringar ske via räntepolitiken”.
Om man översätter till vanlig svenska så handlar det om att om man ökar efterfrågan på lärare och sköterskor eller andra yrkesgrupper, och inte dessförinnan har sett till att det finns sådana att anställa, då kommer Riksbanken ganska snart att behöva höja räntan. Matchningen måste fungera, annars...
Men varför i hela fridens namn har då inte den borgerliga regeringen och Anders Borg gjort sådana riktade insatser på utbudssidan som vidgar flaskhalsarna på arbetsmarknaden, utan istället rustat ner skolan i allmänhet och arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning i synnerhet.
Man har nära nog lagt ner den aktiva arbetsmarknadspolitiken och ersatt den med högst tvivelaktiga och verkningslösa åtgärder och en aldrig tidigare skådad bidragsflod till företagen.
Sanningen är att den borgerliga regeringen inte har någon
arbetslinje. Man har en lönesänkningslinje. Man har valt att försöka stimulera utbudet av arbete med generella åtgärder, där den bärande tanken är att
jobben skall bli fler genom att de arbetslösa sänker sina löneanspråk: det finns jobb att få bara priset är det rätta.
De
viktigaste verktygen för lönesänkningslinjen är jobbskatteavdragen
kombinerade med kraftiga försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen.
I den nationalekonomiska teorin fungerar det sådär, har jag förstått. Allt annat lika. Men allt annat är inte lika. Det kostar alltså på efterfrågesidan, bland annat när sjuka poch arbetslösa tappar inkomster och köpkraft. Ja, man förlorar mer på karusellen än vad man vinner på gungorna. I praktiken fungerar det därmed inte alls.
Gång
på gång har jag hört Anders Borg och Fredrik Reinfeldt säga att ”det måste bli billigare att anställa”.
Det är den övertygelsen regeringen gjort politik av.
Men om den politiken hade varit förhärskande under 1900-talet hade välfärds-Sverige
aldrig sett dagens ljus. Vi hade stått kvar och stampat i fattig-Sverige.
Själva
grunden för välståndet och välfärden är att ny produktion och nya
företag kan betala allt högre löner och skatter, d v s att produktiviteten och
förädlingsvärdet ständigt förbättras.
Hur
får man ner ”den långsiktigt uthålliga arbetslösheten”?
Jo,
genom att utveckla produktionen och rusta medborgarna med utbildning och ny kompetens.Genom att hålla uppe efterfrågan och genom riktiga och riktade utbudsåtgärder, inte minst till långtidsarbetslösa, som förbättrar matchningen.
Regeringen och Anders Borg har gjort det mesta fel. De generella och oerhört kostsamma åtgärderna i form av skattelättnader för företag och löntagare fungerar dåligt eller inte alls. För att betala dem har man tagit köpkraft och skapat osäkerhet om framtiden hos breda grupper.
Samtidigt har regeringen rustat ner utbildningspolitiken och nära nog lagt ner den aktiva arbetsmarknadspolitiken.
Sverige backar in i framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar