onsdag 16 juni 2010

Problemet Reinfeldt

Jag är väl ungefär lika oberoende som de stora borgerliga dagstidningarna.
Med detta sagt, konstaterar jag, efter att ha tagit del av både morgonens siffror om folkets stora förtroende för Fredrik Reinfeldt och partiledardebatten i riksdagen, att popularitetsiffrorna är märkliga. Om ni inte såg eller hörde debatten, gå in och läs riksdagsprotokollet! http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=100.

Reinfeldt sa bland annat att den borgerliga ekonomiska politiken har gått ut på och går ut på att skapa jobb "genom att sänka kostnaderna för att anställa".
Men arbetslösheten är katastrofalt hög. Och faktum är att om den idé han förde till torgs hade varit förhärskande under förra seklet hade Sverige aldrig lämnat fattigdomen och blivit ett välfärdssamhälle.
Själva grundförutsättningen för utveckling är att de nya jobben och företagen orkar bära allt större kostnader. Betala allt bättre löner. Och skatter, med andra ord bidra till det gemensamma, till trygghetsförsäkringar, sjukvård, utbildning, vägar och allt annat.
Innebörden av produktivitetsförbättringar är just den.Och produktivitetsutvecklingen kommer inte att avstanna.

En annan sak är att alla branscher inte har samma produktivitetsutveckling och att man därför, om man vill att de som jobbar där ändå skall ha anständiga löner, måste bedriva en solidarisk skatte-och fördelningspolitik. För att t ex lärare och vårdpersonal skall få en bra löneutveckling.
Sen kan man naturligtvis periodvis behöva subventionera vissa branscher för att överbrygga en svag konjunktur. Men en generell kostnadsänkningspolitik för att skapa jobb är rent ut sagt dum och motverkar välståndsutvecklingen.

Ett huvudmål för den borgerliga politiken är att pressa ner lönerna i låga och normala inkomstlägen. Därför har man försämrat a-kassan och sjukförsäkringen, riktat slag mot fackföreningsrörelsen och rustat ner arbetsmarknadspolitiken och utbildningssektorn.
Budskapet till de arbetslösa är bjud ut dig ivrigare och billigare. Och jag vågar hävda att de kommun- och landstingsanställda, fabriksarbetarna, byggnadsarbetarna och många andra, som fått lite lägre skatt, kommer att få betala mångdubbelt på sikt i form av bland annat sämre löneutveckling. De kommer också att få lägga mer pengar på försäkringar och avgifter som tidigare betalades solidariskt via skatt eller arbetsgivaravgifter.

De borgerliga vill sänka kostnader för företagen. De vill ge mer till kapitalet och mindre till arbetet.
Det är en djupt orättvis politik. Den ger dessutom färre jobb och högre arbetslöshet.

Reinfeldt sa också i partiledardebatten att om de borgerliga hade följt oppositionens råd då hade "vi ägt en rad företag med problem".
Vilka då? Vin och Sprit som genererade miljardvinster till det gemensamma? Eller Apoteket kanske?
Faktum är att gamla Apoteket, i en jättelik undersökning gjord av Nordic Brand Academy, rankades som Sveriges ”ärligaste” företag följt av IKEA. Systembolaget låg också bra till.
Företagen hade betygsatts av 14 000 svenskar och Apoteket hamnade också på en jättefin tredjeplats, efter IKEA och sökmotorn Google, i grenen Sveriges mest ”ansedda” företag.

Om vi inte hade större problem än att vi fortfarande ägde Apoteket och Vin och Sprit, då vore vi att gratulera. Men det har vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar