måndag 18 februari 2013

Fjärrstyrda parlamentariker?

För några dagar sen skrev jag här och på Europaportalen att Anders Borg gör sig dummare än han är, när han låter som att han inte vet att det finns spänningar inom alla partier mellan Europapolitiker och rikspolitiker, också i de borgerliga. Precis som det finns mellan rikspolitiker och kommunpolitiker - trots att man sluter upp bakom samma partiprogram - därför att man har olika utsiktspunkter och faktiskt olika mandat. 
Borgs partikollega Gustav Blix gick i svaromål på Europaportalen och valde förstås liksom Borg att låtsas som att den problematik som jag pekat på överhuvudtaget inte existerar, i varje fall inte inom borgerligheten. Europaparlamentarikerna i Moderaterna och i andra borgerliga partier är och ska vara fjärrstyrda från finansdepartementet i Stockholm.
Jag blir väl inte så förvånad eftersom jag tagit del av de moderata interiörerna som de beskrivs i Anne Marie Pålssons bok Knapptryckarkompaniet.
 
Blix spelar orolig för att Socialdemokraterna inte skall kunna presentera en politik ”som hänger ihop” och undrar sarkastiskt om vi kanske måste gå fram med två partier i valet till Europaparlamentet.
Men han kan vara helt lugn på den punkten. Vi kommer att gå till val som ett parti med en lista och ett program. Men inte med budskapet att våra kandidater inte får lov att tänka själva.

Den allvarliga bakgrunden till diskussionen om EU:s långtidsbudget är emellertid att krisen har blivit allt djupare i ett Europa som domineras av högerregeringar. För varje krisprogram som man lagt fram, starkt präglat av åtstramningspolitik, nedskärningar och lönesänkningar, har arbetslösheten slagit nya rekord och den sociala misären brett ut sig.
I misärens spår har misstron spridit sig och reaktionära krafter har fått allt större spelrum.
Risken är att det slutar med att det är Europa som ”inte hänger ihop”. Och det vore riktigt illa.
Borg och Blix borde vara mer oroade för vad de själva håller på att ställa till med och mindre bekymrade för att alla inte står i givakt.

Socialdemokraterna vill se en restriktiv ny långtidsbudget, kostnaderna måste hållas tillbaka och budgeten moderniseras. Jag tänker med det snaraste återkomma till vad denna position närmare bestämt innebär och hur vi resonerar.

1 kommentar:

  1. "Socialdemokraterna vill se en restriktiv ny långtidsbudget, kostnaderna måste hållas tillbaka och budgeten moderniseras."

    En enkel fråga: innebär detta att de parlamentariker som S nominerat och som socialdemokraternas svenska väljare valt till Europaparlamentet också kommer att rösta för den budget som EU:s stats- och regeringschefer enats om?

    En budget som är just restriktiv, håller tillbaka kostnaderna och innebär en modernisering där pengar till jordbruks- och regionalstöd minskar samtidigt som satsningarna på forskning och infrastruktur ökar.

    SvaraRadera